luni, 25 martie 2013

Hai sa DONAM SANGE

Se stie foarte bine cantitatea de sange donat nu acopera nici pe departe nevoia de sange continua a celorlalti oameni .Desi se spune ca peste 60% de persoane au nevoie intr-o viata de sange doar aproximativ 2% doneaza.

Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebuii sa mergem de urgenta la un centru de colectare al sangelui cat mai repede, cine stie cand vom avea si noi nevoie de acest lichid foarte pretios ce nu poate fi subtituit cu nici un altul.

Alte motive pentru care ar trebuii sa donam sange sunt : o zi libera de servciu plus bonuri valorice pe care le primeste fiecare donator ori de cate ori doneaza sange.

Totodata studiile recente au demonstrat ca donarea de sange este benefica organismului si reduce riscurile aparitiei unor boli precum : boli cardiovasculare sau hemocromatozei. Deasemenea reduce riscul unui infarct cu pana la 50%.

Cantitatea de sange donata este o cantitate mica pe care corpul uman o poate inlocuii cu usurinta.

Inainte de a dona sange asigurati-va ca sunteti suficient de hidratat, consumati multe lichide in special apa si sucuri naturale, si cu 3 ore inainte de a dona luati o mica gustare. Deasemenea dupa ce ati donat continuati sa va hidratati.

Deci hai sa DONAM SANGE si cu siguranta cineva ne va multumi pentru asta!

9 comentarii:

  1. Uite cu chestia asta nu sunt de acord....Donam sange sau il vindem? Din moment ce primim ceva in schimbul sangelui, nu se mai numeste donatie, nu? Spor la scris!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acele bonuri valorice ajuta si ele, dar adevarat ideea este sa donam sange nu sa il vindem, important este totusi ca sangele nu mai fie o problema iar cantitatea de sange colectat sa acopere necesarul. Si chiar si cu acele bonuri valorice oferite tot nu se colecteaza indeajuns

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte multi(cei mai multi!) doneaza numai cand sunt constransi, cand e vorba de cineva apropiat care are nevoie de o transfuzie.Sunt si oameni care isi vand sangele, pentru ei bonurile valorice inseamna hrana familiei si nu sunt de condamnat pentru asta. Cred ca principalul motiv pentru care nu sunt foarte multi donatori e comoditatea, nu ai un centru de donare la indemana si e greu sa pierzi o zi mergand in alta localitate.Daca s-ar face caravane pentru donatori, cat sa fie accesul mai facil, am avea mai multe sanse.e chiar asa greu sa se faca donare de sange la orice laborator de policlinica?

    RăspundețiȘtergere
  4. De mine grupa 0 au nevoie toti, eu donez regulat ca sa-mi scada tensiunea.

    RăspundețiȘtergere
  5. În decembrie a trebuit să donez sânge pentru mama unui prieten care s-a descoperit la analize cu leucemie
    Desigur că toţi prietenii din grup am fost săritori la apelul celui în nevoie şi astfel ne-am trezit în plină zi de Sf. Ştefan dimineaţa la ora 7 că făceam coadă la centrul de colectare.
    Dar fiindcă ai deschis acest subiect căruia, sinceră să fiu, niciodată nu i-am dat atât de multă atenţie până acum când am fost, practic obligată prin sentimentul de prietenie pe care îl port faţă de persoana în cauză, aş vrea să fac un mic comentariu pe margine, apropo de beneficiile acestui serviciu.
    În afară de bonurile valorice care unora le pot părea aiurea, dar majoritatea dintre ei (ca şi mine până mai recent) nu şi-ar mişca nici fundul nici interesul la asemenea centru, aş vrea să precizez că cel mai importante sunt analizele care ţi se fac GRATUIT cu această ocazie.
    Şi cel mai important! Deşi în acea dimineaţă ne-am strâns un grup destul de mare, zic eu, de prieteni donatori-aproximativ 40 de persoane-abia jumate din noi am ajuns în sala de donaţii. De ce? Fiindcă rezultă că trebuie să fii sănătos prin excepţie ca să poţi dona! Adică: să ai o tensiune bună, să nu ai istoric vis a vis de bolile cu transmitere, să nu duci o viaţă promiscua, să nu ai nici un fel de infecţii, fie ele şi mici răceli etc.
    La final, când am ajuns pe canapea şi asistenta a început să ia sânge, credeţi-mă, văzând câţi dintre noi(oameni aparent sănătoşi tun) nu au trecut testele, m-am bucurat, în mod egoist aş zice, că sunt capabilă să donez sânge. Şi asta face mai mult decât toate bonurile valorice.
    Cui nu-i place că se dau bonuri le poate ridica de la casierie şi dona celor care "îşi vând" sânge pentru că nu au din ce duce un trai mai decent. Importantă este acţiunea de donaţie a sângelui (asta şi dacă eşti apt medical)şi nu ce ţi oferă pe urmă. Zic şi eu.
    Se donează cam 450 grame şi se poate repeta o dată la minimum 6 luni această operaţiune. Sentimentul însă, după această acţiune, este fantastic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ar trebui sa se organizeze mai multe campanii de sensibilizare a populatiei, nu se doneaza doar sange...se doneaza viata pana la urma!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dupa un moment de cumpana a vietii mele m-am decis sa devin donator, pentru a ajuta oamenii aflati la nevoie. Din pacate, nu sunt lasata sa fac acest gest, pe motiv de greutate prea mica in raport cu inaltimea. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru acest motiv am fost si eu respins odata dar am avut grija de atunci sa imi reglez greutatea

      Ștergere
    2. Eu nu reusesc, desi mananc destul de serios. :))

      Ștergere